Една вълнуваща и завладяваща история ''Елизабет е изчезнала'' от Ема Хийли - Ревю.

Издателство : Orange Books
Автор: Ема Хийли 
Страници: 333
Оценка в Goodreads: 5/5 

Анотация: 
Мод постоянно забравя.
Приготвя си чаша чай, но забравя да го изпие. Отива до магазина и забравя защо. На моменти не разпознава нито дома си, нито собствената си дъщеря. Но има едно, в което Мод е сигурна : приятелката и Елизабет е изчезнала. Мод има бележка в джоба си, която казва същото. И без значение колко души я убеждават да се откаже от търсенето си и да не задава въпроси, тя ще разплете нещата до край. Защото някъде в опустяващото и съзнание лежи отговорът за неразрешена загадка отпреди седемдесет години, за която всички са забравили.

Всички, но не и Мод.

Това е роман, за който хората говорят и то само хубави неща. Това е смесица от трилър, мистерия и сложен психологически литературен експеримент – странна комбинация, която работи много добре. За книгата разбрах съвсем случайно в Goodreads. След прекрасните ревюта, а и не по-малко невероятно заглавие ме грабна и исках да я прочета наистина много.

Мод е един от най-трогателните, запомнящи се и отличителни гласове, които някога съм чела. Тя е на осемдесет и две години и страда от болестта Алцхаймер, което означава че ежедневието е борба за нея, въпреки че тя не винаги го осъзнава. Мод купува кутии с нарязани праскови, въпреки че тя има цял пълен шкаф с тях. Тя прави чаши чай и ги оставя. На нея и е казано, да не излиза от вкъщи, да не готви, дори да не се обажда на съседите.
Един ден Мод намира лист хартия в джоба си, която гласи ‘’Елизабет е изчезнала’’. Елизабет е един от най-близките и най-скъпите приятели на Мод, така че тя се впуска в едно объркващо пътуване, за да открие истината. Тя трябва да намери начини да гарантира, че изпълнява мисия, и за да не забравя тя прави малки бележки на нейните открития.
За тези, които не са чели книгата – действието е представено от името на самата Мод, и ни дава възможност да я опознаем и да се вмъкнем в нейната история. В книгата реално се развиват паралелно 2 истории – писателката ни обяснява за 82 годишната Мод от настоящето, която има две големи деца и внуци и за Мод от времето, когато е била още ученичка и се случва нещо наистина странно – сестра и просто изчезва.
Ако някога сте се чудели, какво е да се бориш с деменция, то със сигурност ‘’Елизабет е изчезнала’’, е един от най-ярките начини да разберете и да изпитате себе си. Като читатели ние попадаме в съзнанието на възрастната жена. Мод осуетява дъщеря си, дразни лекарят си и забавлява полицията, а нито един от тях не е в състояние да и помогне да открие приятелката си.
‘’Елизабет е изчезнала’’ е брилянтна история, не заради мистериозния аспект на историята, въпреки че ме остави на ръба, но поради своята незабравима перспектива. Тя ще ви остави съмнение за собствените си спомени и способността да ги задържи. Авторката си е свършила страхотно работата да покаже на света, колко сериозна е деменцията – болестта не получава толкова внимание, колкото други заболявания, засягащи млади хора, но Мод като много по-стар герой – ни показва, че тя най-вероятно е още тук. Това е наистина едно много добро четиво, което ще ви накара да чувствате и ще искате да я препрочитате пак и пак и пак.
Така като доста хора са направили ревю относно тази книга, реших да добавя нещо различно. Едно от най-важните неща, докато четете книга е да ги визуализираме по някакъв начин. Да се надяваме, че по книгата ще има филм *силно се надявам* и тези актьори, които подбрах са просто идеални и не си представям да се изиграят от някого другиго.

Мод - Ейлин Аткинс 

Елизабет - Джоан Плоурайт 

Хелън - Ема Томпсън 

Младата Мод - Иззи Мейкл Смолл

Суки(Сюзан) - Сирша Ронан

Франк - Дъглас Бут


Искрено благодаря на издателство Orange Books за предоставената възможност да прочета тази невероятна книга, в замяна на ревю!

-Мари.

You May Also Like

0 коментара